Ett plåster och fler kostymdraman

dagarna

Nu har jag precis avslutat alla tre säsonger av Mr Selfridge och lider brist på ny tv-serie med gentlemän i hög hatt. Jag får ju erkänna att jag spenderar en och annan timme so på bilden, i soffan med tv:n på. Och alla vet ju att kostymdraman är de absolut bästa. Så shoot om ni har några bra tips.

dagarna-2

Detta är dock en mindre vanligt förekommande syn, Sigge som sover själv. På nätterna är det inget problem men på dagarna vill den lille herrn vara på mig. Om han är vaken vill han gärna hänga på axeln medan jag går runt. Stannar jag gnyr han. Testar jag att sätta honom i babysittern eller lägga honom på en filt protesterar han tydligt inom 15 sekunder. När han sover kan han sova på mig i två timmar men skulle jag lägga ner honom är han vaken inom tio minuter. Sån är han och det är väl bara att hänga med – och röja järnet de få gånger ensamsömn fungerar. Dessvärre brukar jag bara lyckas ta mig till mat och diskmaskin och aldrig till allt det där roliga innan jag blir tillbakakallad till soffan, serierna och fantastisk bebismys.

En matsal

matrum

matrum-3

Med rockad 1.0 och flytten av dagbädden in i vardagsrummet uppstod ett tomrum i lägenheten. ”Mellanrummet” som ligger i anslutning till vardagsrummet med dörr in mot köket bland annat blev helt tomt. Så vi flyttade ut matbordet dit och gjorde det till matsal. Fyra sittplatser fungerade fint i köket, men skulle man vilja använda iläggsskiva i bordet skulle det bli för trångt. Plus att vi insåg att det inte fanns någon plats för Sigge i en babysitter eller nåt sånt i köket när bordet stod där. Så nu har vi alltså ett ”matsal” och även det blev vi löjligt nöjda med.

matrum-2

Vi invigde det hela när Mariah kom på besök i måndags och åt tacogratäng och det fungerade också, succé.

Tomrummet har nu flyttat in i köket, där det är tänkt att vi ska ordna någon mindre sitt-enhet. Så man kan äta sin frukost och hänga med den som lagar mat – typ. Men så länge finns det eoner av golvyta för Sigges prylar. Inget ont och så vidare.

Naturens färgprakt

sigge-pa-fango-6

sigge-pa-fango-4

sigge-pa-fango-3

sigge-pa-fango-2

Ursäkta upprepningar här nu, men det är då verkligen inte så lätt att få saker gjorda här hemma med en bebis. Jag tänker att ett blogginglägg borde fungera, då tänker Sigge att han vägrar sova någon annanstans än på mig. Sedan tänker jag att det vore trevligt med lunch och att Sigge kan hänga i babysittern så länge. Då tänker Sigge att han baske mig ska hänga på mig med mig i rörelse. Men vi lär oss så sakta, och det är ju förbaskat mysigt också.

I helgen var vi på Fångö, då var det lättare. Då hade man både svärföräldrar som ville hålla och som lagade mat. Jag hann till och med bläddra i magasin, det ni. Sen var vi ute en del med Sigge i bärselen och jag blev kär i naturen och alla färger. Så himla vackert. Jag kände mig inspirerad, vet bara inte riktigt till vad (man skulle kunna hoppas, men kunde känna det bubbla i bröstet och gick och njöt. Både åt det vackra runt omkring och det lilla minifacet som man kunde skymta under det röda skägget (apropå höstfärger).

 

Jag och han och Sigge

sigge

Nano har fått ett namn. The almighty Sigge är det som styr här hemma numera. Vi visste ju inte om det var en liten flick-Nano eller pojk-Nano där inne och hade två listor med tänkbara namn, två listor som vi var rätt nöjda med. Men boy var det svårt att säga vad det var för liten parvel när han väl kom eller? Väldigt svårt. Vi testade hit och dit, namn som kändes toppen innan kändes helfel. Han var varken det ena eller det andra. Men så kom vi till Sigge och testade även det för en dag. Dag två fick det hänga kvar för att ”det inte kändes alltför knasigt”. Tredje dagen kom BVC på besök och frågade om han hette något och skrev Sigge på ett (i och för sig väldigt informellt) papper. Dag fyra hade det börjat sätta sig och femte dagen hette han helt enkelt Sigge.

Eller Sigge senap/Sigge sömntuta/Sigge surpuppa/Sigge sötnöt osv.

Finally frukost

sen-frukost-2

sen-frukost

sen-frukost-3

Äntligen svenska äpplen i butikerna. Jag lassade på några kilo på vagnen igår och ska moffa äpplen och äppelpaj och äppeljuice i parti och minut tänkte jag.

sen-frukost-5

sen-frukost-4

Nu fick de fylla ut frukostskålen, när jag väl fick i mig den. Lärdom ett efter tre dagar och en morgon hemma själv med lilleman är att frukost kan tänkas intas alltifrån sju på morgonen till tolv mitt på dagen. Lunchen därefter. Frukost vid tolv och lunch halv två – inga konstigheter där inte.

Make over vardagsrum

vardagsrum-makeover-2

vardagsrum-makeover-2

Som sagt, att spendera ungefär sex veckor innanför sina fyra väggar – och till råga på allt i soffan en majoritet av tiden gnuggade igång geniknölarna om hemmet. Om hur man bäst använder det. Sååå, vi startade rockad version 1.0 här hemma.

vardagsrum-makeover

vardagsrum-makeover-3

Vi vred på soffan, bar in dagbädden och vips hade vi två soffor. Mindre fokus på tv:n, mer sittplatser och, framför allt, mycket mer socialt. Som kompletterande sitt-enhet har vi också en babysitter som ni ser, ifall det skulle komma väldigt mycket folk. Sjukt nöjda är vi hur som helst. Nu sitter vi mittemot varandra på kvällarna och kuckilurar och tittar på varandra, en med en tekopp i handen och en med liten i famnen. Tänk vad bra det kan vara att utmana sig själv ibland.

vardagsrum-makeover-4

Runt omkring är dock inget klart. Ny tv-bänk kanske? Var ska vagnen stå? De där tavlorna (som det i och för sig var bra inte kom upp tidigare), hur ska vi göra med dem? Sen har vi flyttat matbordet och ska ordna med en ny sittdel i köket, men det får bli bilder på det när lilleman sover igen.

Tre veckor

blomfrossa

blomfrossa-2

Så här det gått tre veckor sedan lilleman gjorde entre i våra liv. Planen var den, tre veckor av absolut inga krav och tro mig att det har vi haft. Inga krav. I tre veckor. Vilken lyx alltså. Men nu är det dags för lite rutiner igen, så mycket som det går med en ny liten människa här hemma. Karln är tillbaka på jobbet från och med idag, och jag är visst tillbaka på bloggen, tada.

bebisbesok

bebisbesok-2

bebisbesok-2

Vad har hänt under dessa veckor då? Många säsonger Modern Family har det blivit. Mjölkkaos, sömnlöshet, blombud och bajsraketer på skötbordet också. Familjebesök och tillslut också vänner på besök eller utflykter har vi fått till och som sig bör har den lille mannen skött sig exemplariskt när andra har tittat på, inte för att han är en odåga annars heller i och för sig. Vi har gått lite promenader och testat att äta lunch ute. Insett hur många blöjor som går åt på en dag när man har en superbajsare i familjen och dundrat tvättmaskiner i parti och minut. Vi har också lyckats med konststycket att möblera om, vilket ändå verkar normalt när man helt plötsligt spenderar massa mer tid hemma än vanligt.

postgravidmat-2

postgravidmat

Sen är det ju massor med saker vi inte gjort de här veckorna. Som att äta strukturerad mat. Förutom en gudomlig chili som karln gjorde och en oerhört efterlängtad charkbricka (tänk er, nio månader utan italiensk salami, knas) har vi mest ätit yoghurt, smörgås och gröt. Fotografera har det inte heller blivit mycket av, förutom med mobilen då som numera är proppfull med bilder på mer eller mindre samma min på liten. Slutligen ska vi inte tala om det här med kläder. Att klä sig i någon annat än mjukisbyxor och halvshaskig nedspilld t-shirt har jag inte heller mäktat med.

Men nu så, nu har de tre veckorna passerat och vi ska försöka få lite ordning på det nya torpet här hemma.

Lite efter

halvbubbla-2

Inte som att det kommer som någon chock eller så, men herrejösses vad man ligger efter nu alltså. Världen snurrar på men det gör inte vi kan vi väl säga. Det enda snurrandet vi gör är, som sig bör förvisso, mellan sovrum och säng, vardagsrum och babynest mitt i soffan och toaletten och skötbordet. Då och då gör någon av oss möjligen ett gäst-appearance inne i köket och fixar något ätbart – dock oftast i form av gröt, yoghurt, mackor eller någon form av fika. Eller ja, allra helst kaffe. Kaffeförbrukningen här hemma har skjutit i höjden och ökat med i runda slängar 3900 procent.

halvbubbla

halvbubbla-3

Idag har vi i alla fall tagit tag i några saker. Jag sökte pengar från försäkringskassan till exempel. Och pratade med kreditkortsbolaget i en halvtimme för att reda ut faktura-kaos. Vi betalade räkningar och på måfå-satte in papper i en pärm också. Plus att vi har pratat med socialen för att försöka ordna så karln inte bara är pappa på riktigt utan även i pappersform. Det känns bra. Bubblan är mysig (och lite skrämmande då och då), men det känns skönt att krydda den med lite verklighet och inte bara amningsinlägg, bröstmjölkskaos och ”heja liten, vilken brakare”. Men man ska väl inte pusha sig alltför mycket, så istället för att ta oss till diverse affärer ska jag nu ägna mig åt lite avancerad nätshopping av lite nödvändigheter medan karln och liten gör detta:

halvbubbla-4

Tack!

tack

Världens största tack för alla gratulationer på alla håll och kanter. Så himla fina ni är!

Här hemma tuffar livet på. Vi försöker hitta lite rutiner och förstå vår lille pys, går på promenader och sover så gott vi kan, försöker hitta på ett namn och konstaterar samtidigt att det är fascinerande vad lite man får gjort trots att the little man sover sådär 20 timmar per dygn. Men vi börjar känna att det är dags att utöka bubblan lite. Fast vi tar det i sakta mak.

Idag har vi i alla fall haft besök av BVC (ja, vi panikstädade) och fått bekräftat att liten verkar må bra och att vi inte är så dåliga föräldrar som vi ibland känner oss som. Sedan har vi gått på den längsta promenaden hittills och nu bloggar jag. Full action med andra ord.

(men ja, jag skriver detta inlägg med en hand på grund av fyra kilo guld på den andra).

Han är här nu!

nano

nano-2

Tyst här en vecka så jag anar att ni kanske anar vad som hänt. Om ni inte följer mig på instagram då, för då vet ni. Han är här nu. Vår son. De sjukaste och bästa två orden jag vet just nu. Precis enligt våra önskemål (jag ville väldigt gärna klara av den där frukosten på fredagsmorgonen) så satte det hela igång på fredagskvällen och klockan 10.52 på lördagsförmiddagen var han här. Lite mer detaljer om det hela kommer vad det lider.

För just nu har vi inte tid till så mycket förutom att hänga i den där så välkända bubblan. Vi gör mest ingenting. Tittar på honom när han sover, tittar på honom när han vaknar, ger lite mat när han säger till, vädrar efter kisslukt och tittar lite till. Vi gråter ibland också, och skrattar. Vi pussar varandra och försöker förstå att vi har gjort honom och att ingen kommer ta honom ifrån oss. Att han är ours to keep.

Jag är så stolt så jag spricker, kär så jag går av och överväldigad så jag inte vet var jag ska ta vägen.