Kvällsbryderier av en mamma

Klockan är mitt i natten och ögonen går lite i kors, lite åt alla andra håll av trötthet. Sigge har precis fått nattens första mål mat och skvätten te i koppen framför mig har blivit kallt. Läggdags för längesen alltså. Det blir bara inte riktigt så. Det är en bra kväll det här som jag inte riktigt vill ska ta slut. Vi åt rester (2017 ska det inte slängas mat!), Sigge somnade till Trollmors vaggvisa, Peaky Blinders på tv:n och ett riktigt bra prat om förväntningar och prestationer mellan mig och karln. För hur kan det vara så att trots att alla sa att man inte kan vara helt förberedd på vad som komma ska var man sådär käck som bara en barnlös 31-åring kan vara och menade på att ”det är klart vi vet att det blir nåt nytt (men *hrm* inte kommer det vara nåt konstigt med det)” – men att man såklart ändå står här med en miljon nya frågor och känslor varje dag – överväldigad. Nej, man kan inte förbereda sig för det här. Så oerhört viktigt det är att prata då tänker jag. Gnöta igenom de där tankarna och känslorna tillsammans. Lägga upp strategier som får raseras två dagar senare och följas av nya strategier.

Förundras och våndas. Tillsammans. Vi två. Som nu är tre. För alltid!

Vinglashållare ”DIY”

Vinstall-2

Vinstall-3

Vinstall-4

Vinstall-5

Vid köksplaneringen var jag hundrafemtio procent säker på att det skulle borras upp sådana där vinglashängare på väggen för vinglasen. Bredvid fläkten. Genom kaklet. I mässing. Men i väntan på att hitta något/få ändan ur vagnen och beställa ställde jag glasen i en hederlig trälåda i hyllan i köket.

Vinstall

Under de gångna månaderna har jag dock kommit på att trälåda faktiskt är ett riktigt trevligt sätt att förvara vinglas på, förutom den lilla detaljen att man inte har kunnat röra lådan på grund av risk för totalt vinglasmayhem om lådan kapsejsat det minsta. Vinglas står inte som gjutna i betong när underlaget består av femtio procent luft. Så idag tog jag tag i saken och förvandlade snygg trälåda till korrekt vinglaslåda av saker jag hade hemma (trälåda, kompostpåsar (för att de hade bra färg och rätt storlek), sax, lim och tejp) – och tänkte att den kunde vara värd att visa upp.

Vinstall-6

Vinstall-7

Vinstall-8

Tanken var helt enkelt att skapa ett rutmönster så glasen skulle stå stabilare och inte slå ihop. Jag började med att klippa bort kanterna på påsarna och limmade ihop påsarnas sidor med insidorna ut. Lim för att få det stabilare – insidan ut för att texten om matavfall skulle bli lite mindre framträdande. Sedan mätte och klippte jag till tre ark att stoppa i lådan på bredden och två ark till längden. Därefter mätte jag ut var de långa och korta arken skulle mötas i lådan och klippte jack i arken – halva vägen igenom.

Vinstall-10

Vinstall-9

Vinstall-11

Vinstall-12

Sedan var det bara att sätta ihop arken så jacken matchade varandra och vips så var där ett rutmönster. För att få ordning på de fladdrande topparna valde jag sedan hederlig tejp i vinkel (så att arken blev stadiga mot varandra). Det var ju aldrig fråga om någon extrem skönhetspryl detta. Jag satte även tejp i vinklarna mellan själva lådan och rutmönstret så det blev stabila rutor även i kanterna.

Vinstall-13

Vinstall-14

Och så var det klart. Så nu kan man med gott samvete och utan en balans värd cirkusprinsessa ta hela lådan till bordet när det är dags att duka. Eller för den delen slippa höra små klirr när man har en dag med tunga fötter över köksgolvet. Vad tycker ni? Jag känner i alla fall att jag klarar mig utmärkt utan vinglashållare i mässing på väggen bredvid fläkten.

Lyxlunch

haymarket

Karln jobbar numera inne i city så om man ska äta lunch med honom kan det hända att man får göra det på fancy Haymarket – vilket vi alltså gjorde igår. Så oerhört mysigt. De har verkligen lyckats med utseendet på det stället. Det känns faktiskt som man är inbjuden till ett lite stelare party hos Great Gatsby.

haymarket-5

haymarket-4

haymarket-3

haymarket-2

Maten var god och sällskapet likaså. Lagom till kaffet vaknade Sigge och satt snällt mellan oss på soffan och härjade. Och om ni undrar hur i hela världen man både kan vara snäll och härja samtidigt, så är svaret lite oklart med han är en fena på det. Sedan var han trött och sov i flera timmar medan jag shoppade lite för mycket. Men jag fick i alla fall med mig en baddräkt hem så vi är nu preppade för babysim imorgon.

Julgransplundring med ljusstaksfundering

ut-med-julen

Så var det visst dags att göra slut med julen för den här gången. Sundbybergs stad hade den oerhört goda smaken att anordna julgransinlämning på grannadressen igår så vår gran rök med buller och bång och lämnade ett hav av barr efter sig. ”Vår lägenhet är inte gjord för att ta ut en julgran” som karln benämnde det – och jag tror han har en poäng. Borta är också julstjärnor, kitchiga tomtar på rad och lurven tomte på soffbordet. Kvar än så länge är stor julgransfot i duschen, men den ska upp på vinden vad det lider. Den stora frågan är nu om adventsljusstaken också ska bort. Den jag gjorde. Eller kan den komma undan och spela teater i rollen som vanlig ljusstake ett helt år?

ut-med-julen-2

Den passar sig ju rätt fint där. Bredvid blomman som, liksom jag och kameran, tycker det är lite väl kasst med ljus nuförtiden.

Idag ska jag ut och handla baddräkt, det kan bli en skräckfylld upplevelse.

Januarifoto

vinter

Vi har precis nått tiden på året då det verkligen slår mig att det är värdelöst att fotografera – att alla bilder från förra halvåret är så oerhört mycket trevligare att titta på. Samma visa varje år. I januari begraver jag helt enkelt min kamera. Men nu är jag ju inte på jobbet (det vanliga jobbet i alla fall) hela dagarna så nu har jag i alla fall möjligheten att fånga lite dagsljus. Så från och med imorgon ska jag gräva fram den igen, så det så.

Nu sitter jag och myser med en kopp kaffe framför Gilmore girls medan lilleman sover. Idag har vi varit ute och gått i två timmar, lekt med gosehunden och Sigge skrattade för första gången. Jag har spacklat också – och ätit köttfärssås och makaroner. Lite som en typisk dag i föräldraledighetsbubblan en januarimåndag. Topp.

Tapetrivning

tapetrivning-2

Vi är igång. Möblerna står i en hög mitt i rummet och den fina, men inte helt ”vi” fondtapeten är ett minne blott. Nu ska det bara väggarna spacklas och slipas, listerna slipas och målas, renoveringstapet upp på två väggar, tapet på två väggar och måla resten. Några dagars jobb utan bebis, nära på ringa hantverkare fortare än kvickt med bebis. Men det ska gå, som det heter.

tapetrivning

Det blir inte bättre av Tour de Ski på tv, jag har liksom inte förmågan att låta bli att titta…

Genom åren

kvallsgrill-ingaro-17

Såhär vid ett nytt år ska man 1. publicera lite bilder från det gångna året, och 2. reflektera lite över sitt liv har jag förstått. Bilderna kommer här och årets reflektion får vara den att åren går hörrni. Vi insåg det precis när vi tyckte att vi inte alls var så långt efter på att titta på nyutkomna animerade filmer för att vi precis såg ”Upp” – och konstaterade att den kom ut 2009. Det var ju inte i förrgår direkt kanske.

frangranit

Och med det fick jag för mig att undersöka lite vad jag gjort den här tiden på året under de där åren sen Upp blev tillgänglig för allmänheten. Jag som nu har bloggat en hel halv evighet…

harbreliv-4

2009 hade jag visst sett filmen Australia och utropade både adoptivbarn och hunkar till höger och vänster.

baluns i harbre

2010 höll jag på att ordna med min avfärd till Kapstaden. Vilken kaos det var där ett tag.

11062016-DSC_9249

2011 lagade jag visst ”trerätters” till karln this very evening. Det var värst…

13052016-DSC_8484

2012 höll jag på att slutföra 5,5 års studier och pluggade i parti och minut. Det var lite kaos då också…

11042016-DSC_8397

2013 hade vi seriepremiär för korpen-innebandyn (och slaktade den ädla sporten i vanlig ordning) och jag drömde mig tillbaka till San Francisco.

kaftan och bulle-3

2014 hade vi köpt vår första lägenhet och jobbade febrilt med att fylla den 

mandagsmix

2015 var vi i Kapstaden och hade århundradets bästa semester.

01072016-DSC_9637

2016 hade lilla My precis kommit till världen och vi mötte henne för första gången. Jösses så liten hon var.

Varlden-5

2017 sitter jag i soffan och bläddrar igenom bilder och lyssnar på min son och sambo som ligger på golvet och pratar högt och ljudligt med varandra (och där sonen eventuellt drar i sin pappas skägg med lusta och pappan säger ojojojoj). Det var bra förr men det var då rakt inte bättre. 2016 blir ett svårt år att slå, men jag känner mig redo och nyfiken på det nya!

Minimidekoration

2017-4

Nyårsplanerna var lite flytande väldigt länge på grund av förkylningen. Beslut att genomföra middagen skedde på förmiddagen. Därav hann jag inte bli helt ”Johanna” och vara överambitiös (en egenskap som dock trubbats av generellt i samma veva som epitetet småbarnsmorsa tillkom) med dekorationer och piff. Istället kan jag erkänna att underambitiösheten lyste med sin närvaro. Tända ljus hade jag åstadkommit när gästerna kom men det var alles. När gästerna väl var här fick jag dock lite spunk och fick tillslut upp en vimpelgirlang med hjälp av vår fina taklampa. Och så ansågs nyårsdekorationen vara på plats (nåja, karln tände två marschaller i två vissna blomkrukor på balkongen också).

2017-3

Dekorationen hänger för övrigt kvar, nu ackompanjerad av bajsiga pyamasar, ren tvätt som ska vikas och diverse leksaker och dreggel-trasor. Och så egen juice från råsaftscentrifugen som jag återupplivat. Det är ju en bra jul grej den där faktiskt, mer morot- och ingefärsjuice till folket säger jag.

Hemma i snövädret

magasinfrukost-3

Vår lilla pys här hemma är bra härlig nu faktiskt. Glad mest hela tiden, hyfsat lättsövd och sover själv på dagarna med bravur, sitter gärna själv och filosoferar och gillar att sjunga sånger. Så jag har lyxliv just nu och äter frukost och tar ikapp på magasin-läsningen (titta på bilder alltså, men det fattade ni va…).

magasinfrukost-2

magasinfrukost

Och utanför fönstret har det toksnöat igen. Så att fönstren var lite täckta när jag drog upp rullgardinen imorse. Mysigt så det förslår om ni frågar mig, men jag är ändå lite frågande till varför snön inte bara kan ligga kvar och så kan det komma lite konstanta smådoser istället för att vi kör niagarafall varvat med töväder. Vi svarar i alla fall på det med att köra mysdag här hemma med skidor och ”en kulen natt”.

Strukt och planer

2017-2

Jag har den oerhörda lyxen att ha karln hemma på semester idag så vi planerar och fixar. Hur ska vi lägga upp mat och handling framöver, hur gör vi med dator, när är nästa ekonomimöte i familjen, renovering av lilla rummet var/när/hur, blocket-annons upp, hur får vi fatt på en barnstol till Sigge utan bil, vad man kan äta till mellanmål om dagarna för att minska mängden kakor och bullar och så vidare. Vi är helt enkelt så mycket januari som det bara går att bli med nystart och struktureringar efter julhelg utan rutiner.

Man kanske ska börja träna också, som av bara farten liksom.