Blogg

Tre timmars knäckebröd

Igår bakade jag knäckebröd i tre timmar. Allt enligt receptet med låg ugnstemperatur och luckan på glänt. Jag tyckte dock det gick lite trögt och hade väl diverse väl undanträngda aningar men lät det bero. Jag är ju varken ugns- eller knäckebrödsexpert tänkte jag. Mina aningar besannades dock klockan 23.11 på kvällen då karln meddelade att ugnen minsann inte är igång när luckan inte är stängd.

Så låt mig omformulera mig. Igår torkade jag knäckebröd i rumstemperatur i tre timmar. Det blev inte jättegott kan jag meddela.

Men tisdag idag och nya möjligheter ligger till buds. Så jag gör ett nytt försök idag. Med luckan stängd. Och har vi resultat om några timmar ska jag fira med att gå och testa en jacka.

De där gröna fingrarna?

Hemma igen och människa igen. Vår lilla människa beslöt att spendera tre timmar under natten till söndag med att ligga i sängen och göra pruttljud med munnen (true story) så igår var jag inte på topp (och här någonstans inser att jag att jag nog är rätt bortskämd med nattsömn annars). Men efter tidig läggning av mamma och en mer sovande natt så är jag redo för ny vecka. Jag har skrivit handlingslista, planerat för tippen-färd och konstaterat att monsteran i hörnet mår sådär va. Mina gröna fingrar verkar ha flugit all världens väg någonstans i samma veva som nattsömnen började i alla fall påverkas.

Men innan vi tar tag i allt så lyssnar jag på Ernst (som numera står i form av en ljuslykta på soffbordet på grund av att jag köpte en julklapp som åkte i en bil åt fel håll och numera därför får bo hos oss, tjoho) och sitter ner med en kopp kaffe och ett (äh, who am I kidding – tre) avsnitt Gilmore Girls. Glad måndag folket.

Vinterskrud à la fyra nyanser av brunt

Vi har kört escape to the country över helgen och åkt till Fångö för lite häng i icke-vintern. Vad är det med det här landet egentligen just nu. Tur för den (vintern alltså) att fyra nyanser av brunt kan vara vackert på en skärgårdsö det med för annars hade jag tappat lite humöret känner jag (vilket ni kanske kan ana på min vansinnigt gladlynta och färggranna outfit). Snålblåst, mulet, barmark och tre plusgrader var inte vad jag egentligen signade upp mig på när landet lagom med fyra årstider knackade på dörren och erbjöd boning. I-landsproblem i sen renaste form, jag vet. Det var dessutom en väldigt trevlig promenad ändå. Och nu har till och med horisonten börjat skvallra om att Gotlandssolen är på väg att sprida sig även hit så jag ska verkligen inte klaga.

Däremot ska jag baka kanelbullar i någon form av raw-format. Och dricka kaffe. I solen kanske?!

Smoothiebonanza

Vi håller lite sakta på att lägga om kosten här hemma. Diverse anledningar till det, men den främsta är en lista på symptom och alldeles för många check i kolumnen bredvid. Så inspirerade av svågerfamiljen har vi köpt boken Food Pharmacy, börjat läsa bloggen (kul ställe, tips även om man äter skumbananer medan man läser) och fyllt kylen med grönkål. Nu har detta varken varit eller är någon matblogg av rang så jag ska inte snöa in mig på det nämnvärt, tänkte mer visa det mahem som uppstår när jag härjar i köket. Här har två små smoothies tillagats och de ytor som ser tomma ut är det inte i verkligheten. De är egentligen täckta av ett tunt lager Durra-mjöl och quinoa från gårdagens omgång. Igår när karln kom hem stannade han i dörren till köket och tömde halva lägenheten på syre genom sin gastronomiska suck.

Men det får det vara värt, för vem anade att smoothie på grönkål, avocado, ingefära och citron kunde vara både så gott och så bra för magen.

Sista etappen

Vet ni, i helgen blev det klart. Det sista stora renoverandet. Även det lilla sovrummet har nu acceptabla ytskickt och det blev så in i bomben bra. Tapetvalet var en vattendelare här hemma länge, men jag förhandlade till mig ensamrätt på att bestämma mot att sätta upp karlns hår ex antal morgonar. Så blev det Dancing Crane från Eco wallpaper tillslut och jag är så himmelens nöjd. Ni ska såklart få se resultatet, men jag tänker vara en sådan där perfekt bloggare och åka en vända till tippen först med all skräp som står framför tapeten just nu och sen ta lite mer perfekta bilder på skönheten. För det förtjänar den.

Och ett renoveringstips, Veckans Brott på SVT play. Fungerar utmärkt att bara lyssna på, om inte annat för vem kan motstå att mysrysa lite när GW pratar…

Bilinnehavande med bravur

Som sagt, vi har en bil numera. Den är vi oerhört nöjda med men vi har visst lite att arbeta med vad gäller att vara bilinnehavare. Sigge till exempel, han både såg till att lite kräks hamnade på sätet och bajsade så det luktade mer eller mindre i hela bilhallen under genomgången av bilen i måndags. Och imorse insåg jag att parkeringstiden gått ut för två timmar sedan och hastade ner, bara för att inse att det visst var datumparkering där vi stod. Tur för mig då att parkeringsvakten parkerade sin bil bakom vår när jag knäppte fast Sigge för att åka. På det berömda håret.

Men utöver det känns det fantastiskt. Nu har dagarna varit fullsmockade med Sundbybergsaktiviteter den här veckan, men så fort det blir lite ledigt ska vi åka på turné jag och Sigge. Ikea kanske. Eller en pulkabacke. Fast det kanske underlättar om ens barn kan sitta i så fall… Vi ska nog hitta på nåt i alla fall.

Grill-lördag och naturboost

 

Förra lördagen (gah vad tiden går) hängde vi på Bjärred beach med familjen, solen och en söt grön grill. Svågern hävdade att det var så de hade det som sämst där nere i Skåne och är det sant så funnes det värre ställen att bo på kan jag meddela. Hujedamig så härligt det var. Vi grillade korv, lekte i sandbrynet, drack kaffe, ammade i det fria och vände ansiktet mot solen och njöt (eller fräste och spottade som Sigge gjorde, alla är vi olika). Det var en sådan energiboost så jag vet inte vad.

Ah.

Det kan man dock inte säga om dagens väder. Jag struttade ut i dunväst och jeans med hål på knäet, som en tvättäkta stockholmare som tror att vinter är något som bara finns på film. Ångrade mig bittert vid andra övergångsstället men då var det för sent. Som tur var var vi på väg att hämta vår nya bil så jag behövde i alla fall inte gå hem. Kombi och allt – så oerhört vuxet Nu ska jag bara växa upp i klädväg och önska mig en ordentlig jacka i tidig födelsedagspresent.

Snuva är min sämsta gren

Jag har gått och blivit dunderförkyld, vilket är något av min sämsta gren faktiskt. Jag är å oerhört dålig på att vara sjuk på ett värdigt sätt. Gnäller och gnölar i parti och minut. Och oavsett vilken förkylningsåkomma jag lider av, hosta/snuva/halsont osv…, så deklarerar jag högljutt att det är den värsta formen av förkylning och att det är mest synd om mig i världshistorien. True (och inte speciellt smickrande) story.

Idag är det dock så att vi har styrt barnvakt från karlns föräldrar för att jag ska ge mig på lilla rummet. Så det är bara att bita i det sura äpplet (och nässpray, alvedon och halstabletter) och köra. Det är liksom inte ekonomiskt försvarbart att ha 14 kvadratmeter som inte går att använda i den här stan med tanke på prisläget. Plus att vi faktiskt behöver rummet. Så i väntan på dem dricker jag kaffe och laddar.

Bilderna är från i söndags när vi vandrade i dimman längs vattnet i Bjärred. Oerhört fint. Mer text och bilder om skåne-helgen kommer.

Ny design

Vojne vojne, här händer det grejer (eventuellt bara om ni uppdaterar cacheminnet). Sen i mars någon gång har jag våndats varje gång jag gått in på bloggen över att bilderna varit för små men det tog ett tag att få den berömda ändan ur vagnen. Nu är det dock något annat för nu är bilderna jättestora istället. Så nu är det bara att gå igenom varje inlägg bakåt i tiden och se vad ni missat på varje bild, kul kul. Nej, det behöver ni såklart inte göra (om ni inte vill då – jag menar bara att jag inte kommer jaga er med släktens lager högafflar om ni inte gör det). Men till framtida besök ska varje brist på fokus och för hög ISO vara betydligt tydligare är tanken.

Den är dock inte alls klart än, den stora transformeringen, så saker kommer fortfarande ändras här inne. Men som den småbarnsmamma jag är så insåg jag att små steg är bättre än inga steg. Så håll till godo (och meddela mer än gärna om saker slutar fungera/ser ut som skit).

Babysimskoma

Babysim hörrni, är inte det kungens gåva till de föräldralediga. Först en tid att passa som håller en sysselsatt från två timmar innan, sen själva urmys-grejen med sin bebis och därefter timmar i sträck av egentid på grund av bebis utslagen i vagnen. Succé rakt igenom, i alla fall här. Så här sitter jag bland nallar och gosefiltar i soffan och tittar på Gilmore girls och dricker kaffe. För ska vi vara ärliga är det inte bara bebis som blir kom och hjälp mig-trött av det där simmet. Mamman har svårt att ta sig upp ur soffan hon också.

Men jag försöker få lite smågjort gjort också. Imorgon ska vi ner till Skåneland och hälsa på kusiner så det ska tvättas och packas idag. Men mer än så gör jag inte (därav att frukostskålen står kvar på bordet osv, classy). Har ni förresten märkt att det är ljusare bra mycket längre på dagarna nu? Slår mig med häpnad varje år.