Drömhus vs. småbarnsföräldrar

Well…

Om någon skulle be mig att beskriva mitt drömhus skulle det låta något i stil med; sekelskifteshus med lagom knarrande trappa, originaldetaljer, modernt renoverat kök och badrum med känsla för husets karaktär, glasveranda, vinklar och vrår, trädgård med stor gräsmatta, äppelträd och svartvinbärsbuskar och falu rödfärg i parti och minut (och vita knutar såklart). Och nu, nu har vi alltså köpt hus.

Den totala motsatsen ungefär.

Vårt hus är ett nybyggt hus, så pass nytt så det inte ens finns än. Det står på en 200 kvadratmeter stor tomt, vilket innebär att gräsmattan är som en hundgård ungefär. Allt är rakt och rätt, trappan knarrar antagligen inte och köket är förvisso modernt och är väl i stil med husets karaktär – men det råder total brist på serveringsskåp i original från 1910 och pigkammare. Blått är det också.

Men någonstans mitt i min trädgårdslängtan och snabba beslut insåg vi att nu är inte tid för drömmen. Eller rättare sagt, just nu ser drömmen annorlunda ut. Jag tror den stavas P.R.A.K.T.I.S.K.T för tillfället. Öppna ytor för en vilde att springa på, en grovingång rätt in från bilen till tvättmaskinen, ingen dränering så långt ögat kan nå, nya saker med garanti, färdiga väggar som inte kräver det minsta av renoveringstapet ifall målar/tapet-andan faller på, tåliga golv och vattentäta badrum. Typ så. Det är verkligen inget ocharmigt hus, det råkar bara se likadant ut som alla grannars hus och inte ha den där drömmiga gammelcharmen som är så mycket jag. Men vet ni, det gör absolut ingenting. För i sommar kommer vi inte lägga all vaken tid på gräsklippning och i vinter kommer vi inte lida av kalla dragigia golv utan livet kommer var oerhört praktiskt och alldeles, alldeles underbart.

Foto: Fastighetsbyrån, och är alltså en bild på visningshuset som ju faktiskt var rött när man tänker på det

3 Comments

 1. Britt-Marie Laurell
  19 april, 2017

  Jordnära, kloka, förnöjsamma Johanna. Ni har varann och i Siljansnäs kan du få så mycket trädgård pigkammare, sekelskifte du vill. Kom hem och ta över lundinsgåln i nästa steg. Då behöver far och Mini ”ena lita truttstugu” att njuta i och någon med 4-5 ungar som rasar på den finaste gård som finns i Siljansnäs. Välkommen hem om några år! Men först siljansnäs semester i sommar.

  Svara
  1. johanna
   19 april, 2017

   Haha, jag vi får väl se. En sak i taget 😉 Så ja, nu Ekerö och så semester i Siljansnäs på det 🙂

   Svara
 2. Din husdröm låter som min ungefär och det är väl därför jag aldrig någonsin kommer komma dit. Det närmaste husmänniska jag kommer är att det ibland kan vara gött att klippa gräsmattan under klarblå himmel, den där enstaka dagen i juli det händer (vädret alltså). I övrigt kommer ett gammalt hus med djupa fönster <3, originalgolv med glipor <3 och skumma vinklar & vrår <3 <3 just förbli något dimmigt och drömmigt. Primärt för att jag är händig som en påse chips när det kommer till renovering, hellre lägger pengarna på annat än dräningering för sexsiffriga belopp och allra helst så är det ganska gött när en traktor skottar uppfarten och en bostadsrättsförening står för allt annat praktiskt.

  Jag tror stenhårt på ert nya hus, förhoppningsvis innebär det fritid. Sånt som gammelhusägare inte verkar ha. Här haglar fördomarna… 😉

  Grattis till köpet!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *