Inte måla vitt?!?

ARbetsrumshylla

Jag snubblade över ett mycket intressant blogginlägg häromdagen. Det här kanske är så självklart för alla er så att jag nu kommer dragande med ”jorden är rund”-information, men må så vara.

För – man ska visst inte måla små rum vita bara för att. Vitt gör inte att allt ser större ut. Tvärtom, vitt passar bara på vissa ställen medan mer färg på väggarna fungerar mest överallt.

Arbetshörna

Och ja, nu när jag reflekterar med facit i hand (även om det säkert finns massor med facit) så ser jag ju poängen. Att vitt i många fall blir faddt och ingenting (eller rött eller gult) trots att tanken är att det ska bli ljust och fräscht. Det hela hänger, enligt Emily då, på mängde naturligt ljus i rummet och om det saknas så passar inte vitt. Istället ska man, återigen alltså enligt Emily, måla med en ”neutral paint” (ska vi översätta det till en naturnära färg kanske?). Så vi som har gnällt och knorrat (och uppenbarligen inte gjort något åt det på två år) över att vår hall, som är rummet utan något ljusinsläpp över huvudtaget är det enda rummet i lägenheten som är grått får snällt oknorro oss själva och ana att det hade nog inte blivit ett dugg bättre med vitt på väggarna. Och tänker jag på det nu så tänker jag nog att det faktiskt hade blivit sämre. Det innebär också att mitt tidigare högljudda och självklara statement ”hallen ska vi i alla fall göra vit!!!” om den smala lilla hallen utan fönster i nya lägenheten även det har fått stryka på foten för diverse gråa och beigea nyanser. Typ sådana här alltså:

GREAT_Neutrals_For_A_Small_Or_Dark_Space_04

Hur som helst, det spännande inlägget hittar ni här där ni kan få helheten beskriven (men tydliga exempel och allt). Därifrån kommer också bilden med de olika färgerna. De andra bilderna är då alltså på vår omöjligfotograferade, gråa hall/arbetsrum – en dag när högarna var raka för att det skulle fotograferas.

9 Comments

 1. Hannis
  13 januari, 2016

  Jag som har varit en vitmålerska big time har ändrat mig sen jag målade om mitt lilla kök i en mörkare lite grålila färg.
  Blev ett helt annat rum! Med djup i, värme och känns större.
  Förvånat kan jag konstatera att min teori inte stämde.

  Färg är inte helt lätt. Som Emily skriver, allt beror på ljuset.

  Svara
 2. Jämtlandshanna
  13 januari, 2016

  Ha, det hade jag ingen aning om! Men nu vet jag. 🙂

  Svara
 3. Ruth | HungryHeart.se
  14 januari, 2016

  Spännande! Det finns så många ”sanningar” man håller fast vid som egentligen inte stämmer. Och egentligen kan jag tycka att man skall brassa på med vilken färg man vill och tycker är fin oavsett hur stort rummet är!

  Svara
  1. johanna
   14 januari, 2016

   Precis så, lite gott och hederligt gör som du känner för 🙂

   Svara
 4. Mirre
  14 januari, 2016

  Ja det passar inte med vitt i alla rum vi har det i alla rum faktiskt utom i vårt vardagsrum, där har vi en naturnära färg som typ de du tipsar om som heter november rain och grant beige en blandning mellan dem och det ger rummet ett mycket mer djup, jättemysigt. Så har vi dubbla fönster där i med, ett burspråk och ett med två fönster och balkongdörr, så vi får mycket ljus av dem. Skulle vi haft vitt i det rummet skulle det kännts sterilt

  Svara
  1. johanna
   14 januari, 2016

   jag ska bli färgoman i mitt nästa liv tänkte jag. Gillar ju vitt en hel del egentligen…

   Svara
 5. Stina - Stinas tillvaro
  16 januari, 2016

  Jag håller också på att omvärdera vitt och dras mer och mer till grått. Vill ha grå, beige & greige överallt istället för det vita!

  Svara
  1. johanna
   16 januari, 2016

   Ja helt så.

   Svara
 6. […] grått”. Ja inte 17 vet jag eller, jag har ingen aning. Men med alla små-hallar och det där tipset om små rum utan naturlig belysning ringande i öronen så ramlar jag ditåt, ja. Köksluckorna ska dock i alla fall ha en touch av […]

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *