topp 3 ljusstakar

Titta här.

Vad jag grävde fram ur en ficka på några gamla bortglömda jeans från 2005, en kul gammal kategori med favoritsakerna här hemma. Alla som tycker det var folkligt, festligt, fullsatt räcker upp en hand. Ljusstakar kör vi idag, en kategori där det kanske kan förväntas några kapningar vid flyttrensningen. Men dessa godingar får följa med. ”Hmpf, ljusstakar i mitten av maj och dagen då sommarvärmen kom”, tänker ni då kanske. Men vi kör ju såklart utan ljus i – uppenbarligen.

 1. Julklappen, a.k.a. ljusslukaren, a.k.a. lysrörslampan

Vi fick denna skönhet i julklapp för en radda år sedan och sedan första tändningen är den en favorit. Den äter ljus men man sparar å andra sidan el pga lampbehovet släcks (höhö). Men det bästa är ändå att den passar sig såhär också. Med någon stump här, en tom pinne där och en massa överblivet stearin. Så ser ni en i en affär, knyck den snabbare än Farbror Melker icke-knycker sin båtmotor.

2. Nappula (i nästa liv ska jag prata Finska, för övrigt)

Bara namnet gör en ju lycklig, att den sen passar sig överallt gör det inte sämre. Nappula från iittala, den lägre versionen. Men om någon skulle ge mig den högre i present någon gång skulle jag inte sörja.

3. Käck, käckare, Käck och Hedby

Ja du kan ta en dalkulla ut ur Dalarna men du kan inte ta Dalarna ur en dalkulla. Så här har vi dem, mina Käck och Hedby-ljusstakar. Välkända för varje Leksing, men hur är det för er andra? En dag ska jag äga en tuppljusstake också (och strida med karln min om att få ha den framme), men till den dagen njuter jag av dessa. Två var nog studentpresent vill jag minnas (en sådan där present som 19-åriga jag inte helt förstod kanske men som nu ligger varmt om hjärtat) och en har jag nog loppat mig till. De är liksom fulsnyggfula så de blir snygga på något sätt. Eller så är de bara hemma.

2 Comments

 1. Brysselkakan
  19 maj, 2017

  Och vet du! Jag har också, äntligen, en sådan som du visar först! Såg den första gången när vi just flyttat till Bryssel 2009 i en katalog från LaRedoute men köpte den inte sedan letade jag till och från i flera år, såg den hos dig och frågade var du köpt den, letade igen och så nu i vintras dök den upp och nu har jag en!
  Och jo, den slukar ljus!

  Svara
  1. johanna
   5 juni, 2017

   Ja jag minns att du var på jakt. Men det får vara värt ljusslukandet för fin är den!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *